Vinprovning är ett bra sätt att få reda på mer om olika sorters vin och att lära sig hur man kombinerar mat med dryck. Det finns många olika sorters druvor och de ger olika smaker, karaktärer och drag. På en sådan här kurs får man lära sig allt om detta och mycket, mycket mer som har med vin och druvor att göra.
Hur det går till
När man går på en vinprovarkurs får man göra mycket mer än att bara smaka på olika viner. Ofta går man igenom vinets historia, från dess början till idag, lär sig om varför dekantering är viktigt och syftet med just den vinprovningen man är på. Syftet med att testa vin är ju i de allra flesta fall att lära sig mer om det. Kanske fokuserar man på franska, italienska eller spanska viner eller viner från ett visst distrikt, till exempel Chianti och Barolo. I andra kurser är huvudsyftet att lära sig att kombinera mat och vin. Man får då lära sig hur grundsmakerna påverkar varandra och vilka smaker som passar ihop.
Det finns många regler gällande hur en vinprovning ska gå till. Till att börja med ska man inte ha alltför många sorter. Tre till fem stycken är fullt tillräckligt, annars blir för många olika intryck och begrepp att hålla reda på och det blir svårt att genomföra provningen. Det är också viktigt att prova vinerna i en viss ordning för att inte smakerna ska bedöva varandra. Man ska alltid prova de vita vinerna före de röda då röda viner ofta är mustigare. Man ska också ta de lätta vinerna före de fylliga annars kommer man inte känna de lättare vinernas smaker och de kommer antagligen att upplevas lite blaskiga och intetsägande. En flaska räcker till ungefär 10-15 glas då vinerna endast ska provsmakas och inte drickas på samma vis som till exempel till mat.
När man sedan ska prova vinet brukar det ske i fyra steg och dessa är titta, dofta, smaka och sammanfatta. Man börjar med att titta på det och då intresserar man sig bland annat för färgen och intensiteten i den. Vita viner kan vara allt från mörkt gula till ljust gröna beroende på mognad. När det gäller röda viner är de ofta blåaktiga när de är unga, rubinröda när de har lagrats några år och tegelbruna när de har lagrats länge. När du sedan ska dofta ska du börja med att snurra glaset. Syret som då kommer in i vinet tar fram dofterna och vinets karaktär utvecklas. Här kan man känna många olika dofter som tjära, olika frukter och lakrits. När man smakar ska man ta en ganska stor klunk och behålla den i munnen ett tag så att vinet träffar alla smaklökar. Här kan man känna om det är strävt, mjukt, fruktigt, fylligt, lätt, sött eller torrt. Sedan sammanfattar man sina intryck och vad man har lärt sig från vinprovningen.