Testa en ny upplevelse med vinprovning i Linköping

Att gå på vinprovning är ett roligt sätt att utveckla sin vinkunskap. Under kvällen får man lära sig allt från hur man bäst avnjuter ett glas vin till dryckens historia och olika framställningsprocesser. Med hjälp av passionerade experter dyker man in i vinets värld och bekantar sig med nya smakkombinationer och avslutar kvällen fylld med nya intryck.

Att lära sig skillnaden på olika smaker och aromer kräver övning och är en rolig del av vinprovning. Vana vinprovare har ofta ett väldigt bra doftsinne. Undersökningar visar att en känsligare näsa är något man kan träna upp. Efter lite övning kan man dofta sig till vilken druva eller druvsort vinet är tillverkat av och om vinet är ungt eller moget. Till en början kan man försöka fastslå om vinets arom är blommig, fruktig eller kryddig.

För den bästa smakupplevelsen

Det finns många faktorer som spelar in för få upplevelsen så smakrik som möjligt. Bland annat ska man undvika starka dofter såsom parfym eller rakvatten eftersom dessa tenderar att vara störande för provningen. Det kan också vara bra att skippa kryddstark eller söt mat innan för att kunna smaka vinets tydliga karaktär.

Vinets serveringstemperatur spelar också en avgörande roll för upplevelsen. Överlag ska vita viner hållas kallare än röda. Av en för låg temperatur följer att vissa smaker hamnar i bakgrunden medan andra framstår som mer dominerande. Medan fruktighet och sötma döljs får syran en framträdande roll när vinet serveras för kallt. Av en för hög temperatur följer istället att vinet blir klumpigt och kan upplevas som överdrivet fylligt. Det kan också bli lite för sött och smakar mer av alkohol. Det är också bra att börja med de lättare vinerna eftersom de tyngre och mer fylliga annars tar över smakupplevelsen i munnen.

Luftning och dekantering är omdiskuterat ämne för entusiaster. Genom att hälla över vinet från en flaska till en karaff dekanteras det. Detta behöver man göra om det finns partiklar i vinet eftersom det ska vara kristallklart, eller nästintill, vid servering. Unga viner mår ofta bra av dekantering eftersom de utvecklas vid kontakt med luft. Äldre viner blir av med bottensats och fällning. I röda viner skapas detta av färgämnen från druvskalen som lägger sig i botten på flaskan och i vita viner rör det sig om andra ämnen från druvan som samlas.

Även vinglasens form är betydande för smakupplevelsen. Ett päron- eller tulpanformat glas där kupan smalnar av uppåt ger det bästa resultatet. På så vis koncentreras doften i kupan och vinets arom, eller bouqet som det också kallas, bevaras i glaset längre.