Aktiviteter för skolklassen

När en resa inte skall företas i skolans regi, det vill säga ligga helt utanför läroplan och skoltid, brukar det mestadels röra sig om en ren nöjesresa. Vad gäller då för en sådan resa och vad måste man tänka på. Först och främst bör planeringen starta i mycket god tid. Eleverna med föräldrar har som regel andra hänsyn att beakta. Dessutom kan exempelvis tågresa och boende vara fullbokat under attraktiva tider på året. Man bör således undersöka vilka resmål ungdomarna vill till, oftast brukar det bli omröstning om olika alternativ. I Göteborg till exempel finns det välkända Liseberg men även Universeum. I en sådan större stad finns många attraktioner och nöjesetablissemang.

Bli trollbunden
En klassresa kan även ha enklare nöjen att underhålla sig med, som att åka bort bara för att bada och ha det skönt. Men eftersom sjöar och hav inte är så varma under skolterminerna kanske ett äventyrsbad kan vara ett bra alternativ. En sådan resa kan man företa under en helg eller i anslutning till ett lov. Men om man då exempelvis riktar in sig på påsken blir det återigen viktigt att boka i god tid. Men olika nöjen behöver man inte vara orolig att inte hitta nåt som passar alla. Det är viktigt att man bokar en resa som ligger inom budget och att man som klass tillsammans anstränger sig för att samla ihop nog med pengar inför klassresan.

Det finns andra roliga aktiviteter som man kanske inte tänker på. Som till exempel i Värmlands museum, där man aktiverar barn och ungdomar. Deltagarna kan segla i båtar och klättra på speciella flottar, bygga raketer och många fler nyttiga och roliga aktiviteter. Det bästa är att det inte kostar så mycket. I den genren finns även Trollstigen i Lesjöfors med promenad bland tomtar, troll och fler roliga och sagofigurer som har iordningställts av en konstnär. Mycket uppskattad vandring för alla åldrar. man kan ta med matsäck och rasta på lämpliga platser utefter leden.