Att välja rätt behandling efter golvslipning

Att välja rätt behandling efter golvslipning

Efterbehandlingen är en viktig del av en golvslipning. Det är nu som golvet får sitt nya och fräscha utseende.

Så vilken behandling ska man egentligen välja? Det korta svaret är att det beror på. För att svara på det behöver du känna till de faktorer som inverkar på valet. Det handlar bland annat om personlig smak, vilket golv det är, hur miljövänlig man vill vara och – sist men inte minst – vad golvet ska användas till.

Vad ska golvet användas till?

Är det i en bostad med en barnfamilj? Eller en offentlig lokal? Många rekommenderar klass 1-lackering för detta. Tala med din golvslipningsfirma och berätta hur lokalen används. De kommer att kunna rekommendera er något som passar era förutsättningar.

Personlig smak

Efterbehandlingen kommer att sätta sin prägel på golvets utseende. Den som till exempel vill åt trästrukturen och en vacker färgton, kan välja ett oljat golv. Samtidigt är nackdelen med oljade golv att de inte är lika tåliga, jämfört med ytor som är behandlade med lack. Vill man ha en kombination av detta kan hårdvaxolja rekommenderas. Hårdvaxolja innebär att man tar de främsta egenskaperna från såväl lack som olja.

Budget

Behandlingen är något som kommer att påverka priset. Faktum är att det kan innebära en rejäl skillnad i pris. En firma som gör golvslipning i Stockholm tar till exempel 182 kronor per kvadratmeter för en parkettslipning som behandlas med klass 1-lack. Byt ut lacken mot hårdvaxolja och priset blir istället 271 kronor per kvadratmeter.

Skillnaderna märks givetvis mest om det är större ytor som ska slipas. Ta ett rum på 75 kvadratmeter som exempel. Med klass 1-lack skulle priset bli 13 650 kronor. Med hårdvaxolja skulle det bli 20 325 kronor – mer än 6 500 kronors skillnad, alltså.

Det bästa sättet att betala ett bra pris är att ta in flera offerter. Sök på till exempel ”golvslipning i stockholm offerter” på nätet, och jämför de prisförslag du får.

Hur miljövänlig vill du vara?

Behandlingarna har olika påverkan på klimatet. Något som är känt som miljövänligt är linoljevax, som även har en mycket god motståndskraft mot smuts och vatten. Ett annat alternativ kan vara såpskuret golv.