Smarta hemlarm – vilka funktioner finns?

Smarta hemlarm – vilka funktioner finns?

Begreppet har hörts allt mer på senare tid. Hemautomation kan förenkla vardagen på flera olika sätt. Mycket handlar om bekvämlighet, och att göra vardagliga bestyr lite enklare att genomföra. En stor fördel med hemautomation är dock att säkerheten kan bättras på rejält.

Så vilka funktioner finns egentligen?

Programmera belysning

De flesta ”programmerar” belysningen även utan ett smart hemlarm när man åker på semester. Det kan till exempel göras genom att helt enkelt koppla in en timer till en lampa i köket. Det är ett enkelt knep som markant kan minska risken för inbrott. Med hemautomation har det här utvecklats. Du kan, i mobilen, enkelt ställa in tider när du vill att det ska vara ljust i hemmet.

Styr larmet från mobilen

När vi tittar på de funktioner som ett av de större larmbolagen erbjuder (Verisure.se) så ser vi att de tillhandahåller en app där man bland annat kan se larmets status, larma av och på och bli noterad om olika saker. Till exempel kan man få en notis när barnen kommer hem eller om det skulle bli strömavbrott.

Kamera och rörelsesensorer

Det finns flertalet olika aktörer på marknaden som kameror med rörelsesensorer – vissa mer populära än andra. Genom att montera upp en kamera som filmar det område som ska bevakas, kan du bli noterad om när någon, eller något, rör sig inom det bevakade området. Det här är en populär produkt inom smarta hemlarm och hemautomation.

Vissa produkter erbjuder även möjlighet till tvåvägskommunikation. Det vill säga att du, genom en högtalare i kameran kan prata med den som befinner sig vid din bostad. En viktig faktor i valet av en sådan kamera är hur väl sensorerna kan ställas in. Att få notiser stup i kvarten, till exempel när grenar blåser, eller när bilar kör förbi utanför, gör att man knappast kan ha full koll på när det är skarpt läge och inte.

Trygghetspanel

En trygghetspanel ger dig en möjlighet att snabbt kontakta larmcentralen. En variant från Verisure som vi tittar på är försedd med två stora knappar, som trycks in för att aktivera SOS-funktionen. En operatör kan koppla upp sig till trygghetspanelen och prata direkt med dig.