Praktiska restips till klassresan

Att åka på klassresa är något väldigt roligt och givande, både för eleverna och för lärarna. Dock är det en hel del jobb som krävs för att komma iväg och även när man väl är iväg så är det en hel del jobb kvar för lärarna. Man måste hålla koll på eleverna och ha allting under kontroll, vilket är svårare när de inte är i klassrummet eller på skolgården.

Därför gäller det att vara förberedd och att har nog med information om hur en klassresa faktiskt går till. Skolverket har också samlat ihop information om skolavgifter och andra avgifter, som du kan läsa om på deras hemsida.

Var man ska åka är en fråga för lärare, elever och föräldrar. Röstning brukar vara en god idé så att alla får sina röster hörda och genom att ta del av olika restips kan man få ut det allra mesta av sin skolresa. Se till att planera in många aktiviteter så att barnen får förströelse och inte blir rastlösa. Allra bäst är om ni åker till en destination som någon av lärarna känner bra till – då kan de berätta mer om staden för barnen och göra hela resan mer intressant.

Gå på stadsvandringar, gå på museer och se på kända sevärdheter är bara några av de saker man kan göra på resan. Gör sådant som man gör när man är ute och reser, men gör det på ett mer barnvänligt sätt. Att åka på klassresa påminner till stor del om att åka på semester med familjen. Man ska få in kultur och historia utan att barnen blir allt för uttråkade.

Särskilt om eleverna är äldre är det viktigt att ha mycket aktiviteter planerade, särskilt om kvällarna, annars kan det lätt bli så att ungdomarna smiter iväg på kvällen för att hitta på hyss. Ha hela klassen samlad och spela sällskapsspel eller liknande för att samla klassen samman.

Något man kan göra för att finansiera resan är att kontakta ett företag för sponsring, som eleverna i Hillerstorpskolan gjorde. De lyckades totalt samla in 20 000 kronor tack vare detta.