Var kan jag köpa båt i Stockholm?

En dröm som de allra flesta någon gång har haft är att äga en båt och ge sig ut på öppet vatten för att väl där kunna känna den känsla av frihet och ro som det ger. Men att köpa båt är ofta dyrt, ganska krångligt och speciellt då för en som kanske aldrig haft en tidigare utan bara haft drömmen som vi nämnde ovan. Det är helt enkelt lätt att bli lurad om man ska köpa båt och här skiljer sig ju inte ett sådant köp från exempelvis ett bilköp. Ju mindre påläst man är, desto större chans har man att i slutändan stå där med lång näsa och fundera över vad som gick snett. Det här händer titt som tätt och framförallt då kanske i en större stad som Stockholm där det dels finns väldigt många människor men dels också mycket vatten och där då lockelsen att köpa båt blir extra stor.

Går man exempelvis efter Strandvägen i Stockholm och ser hur folk åker förbi på väg ut till skärgården – ja, då kan suget helt enkelt bli för stort och man beslutar sig för att göra sanning av den dröm om att köpa båt som man alltid haft. Det är ju ingenting fel i det egentligen – att köpa båt kan tvärtom vara det bästa man kan göra – men det gäller som sagt att vara medveten om riskerna också. Först och främst så ska man alltså läsa på lite – vilken typ av båt behöver jag, vad får den kosta och hur mycket kommer jag verkligen att använda båten egentligen? När man tänkt igenom detta noggrannt så kan man at nästa steg – det vill säga, då kan man köpa båt. Här gäller det kanske – om ekonomin tillåter – att man vänder sig till en handlare av båtar då dessa i regel är mer pålitliga än vad privatpersoner är. I en större stad som Stockholm finns det där dessutom ett stort antal båthandlare så där kan man ju vända sig till flera också. Att köpa båt av en respekterad båthandlare är således det bästa valet i många fall.

Jag måste köpa båt av en privatperson i Stockholm

Har man en lite ansträngd ekonomi så kanske man ändå måste vända sig till privatpersoner då man ska köpa båt och här gäller i första hand en sanning: Låter det för bra för att vara sant, ja då är det troligen inte det heller. Det vill säga – ska du köpa båt i Stockholm av en privatperson och denne börjar orera om en motor som är snabbare än en formel1-bil, ett skrov som skulle kunna köra igenom ett berg eller att ryska flottan lagt ett bud före dig…

Då är det helt enkelt bara att sticka därifrån. En annan sak då man ska köpa båt av en privatperson – eller en båthandlare också för den delen – är att försöka ha med sig en kunnig person som sällskap som en slags motvikt mot säljsnacket. Detta kan nämligen vara svårt att motstå om man är ensam och då är det bättre om man är två – det här gäller naturligtvis inte bara i Stockholm utan i Sverige då man ska köpa båt.